Profieldiepte banden

Hoe controleert u de profieldiepte van uw banden? Hoeveel mm profiel moeten uw banden minimaal hebben? Verschilt de profieldiepte voor zomer- en winterbanden? We leggen u graag uit waarom banden met de juiste profieldiepte beter op de weg liggen!

Profieldiepte banden meten

Het meten van de profieldiepte van banden is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw voertuig veilig op de weg blijft. Hier zijn de stappen om de profieldiepte van uw banden te meten:

  1. Gebruik een profielmeter: Dit is een eenvoudig instrument dat u online kunt kopen. Het heeft een schaalverdeling waarmee u de diepte van het profiel kunt meten.
  2. Zoek de slijtindicator: De meeste banden hebben slijtindicatoren die u kunt vinden in het profiel van de band. Dit zijn kleine ribbels die over de breedte van de band lopen. Wanneer het profiel tot aan deze ribbels is afgesleten, is het tijd om de band te vervangen.
  3. Controleer of het profiel nog voldoende is: De wettelijk verplichte minimale profieldiepte in Europa is 1,6 mm. Als het profiel van uw banden deze diepte heeft bereikt, moeten de banden worden vervangen. Wij raden u aan om vanaf 2 mm bij zomer- en 4 mm bij winterbanden uw banden te laten vervangen.

Als u twijfelt over de profieldiepte van uw banden, is het raadzaam om uw banden door ons te laten controleren.

 

Minimale profieldiepte banden

De minimale profieldiepte voor banden is afhankelijk van het land waar u zich bevindt en de soort weg waarop u rijdt. In Europa is de wettelijk verplichte minimale profieldiepte voor personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen 1,6 mm over de gehele omtrek van de band en over een breedte van ten minste 3/4 van de omtrek.

Echter, voor veilig rijden wordt er geadviseerd om uw zomerbanden te vervangen wanneer het profiel tot 2 mm is afgesleten, bij winterbanden ligt deze grens op de 4 mm. Wanneer de profieldiepte onder de 2 of 4 mm komt, kan de band minder grip op de weg hebben en kan de remweg worden verlengd, vooral bij natte of besneeuwde wegen.

Het is belangrijk om regelmatig uw banden te controleren op slijtage en beschadigingen en deze op tijd te vervangen. Zo zorgt u ervoor dat uw voertuig veilig op de weg blijft en u onnodige boetes en ongelukken voorkomt.

Neem contact met ons op

Heeft u vragen? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

06-25536587 info@autoreparatiebedrijf-sparidans.nl
Vragen of afspraak maken?

Bel 06-25536587

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×